Bezorging van het Amsterdam Ontbijt aan Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam

De mensen die je lief zijn in het zonnetje zetten met een uitgebreid ontbijt tijdens het weekend van de liefde én de wereldwijde strijd tegen aids supporten. Dat was dit jaar opnieuw mogelijk met het Amsterdam Ontbijt. Een dubbele gezondheidscrisis met corona en hiv zet de wereld op z’n kop. 

Levensreddende medicijnen zijn in veel landen niet goed beschikbaar voor mensen met hiv. Ook dit jaar organiseerde Amsterdam Dinner Foundation daarom samen met restaurant RIJKS® een ontbijtactie om door te kunnen gaan met de strijd tegen aids. We zijn heel blij dat er bijna 500 ontbijten zijn verkocht! Met de eerste opbrengst kunnen de lokale helden van Aidsfonds en Orange Babies ook in tijden van corona levensreddende zorg bieden. 

Amsterdam loopt sinds het begin van de epidemie en tot op de dag van vandaag voorop in de strijd tegen aids. In 2018 kwamen aidsactivisten uit de hele wereld in de hoofdstad bij elkaar voor de internationale aidsconferentie. Amsterdam zet alles op alles om het aantal nieuwe hiv-infecties zo snel mogelijk naar nul te brengen, bijvoorbeeld door het uitbreiden van testmogelijkheden en het breed beschikbaar stellen van hiv-preventiepil PrEP. Ook nu een dubbele gezondheidscrisis met corona en hiv de wereld op zijn kop zet, is solidariteit met mensen met hiv in de wereld en het opkomen voor gelijkheid cruciaal. Levensreddende medicijnen zijn in veel landen niet goed beschikbaar voor mensen met hiv. Amsterdam Dinner Foundation gaat, met de support van u, door om het verschil te maken. 

Ook burgermeester van Amsterdam Femke Halsema toont haar support en nam het laatste Amsterdam Ontbijt van het liefdesweekend in ontvangst. Deze werd haar overhandigd door Directeur van Amsterdam Dinner Foundation Brandon O’Dell en Executive Chef van RIJKS® Joris Bijdendijk.

MEER OVER DE NOOD ACTIES

De coronacrisis heeft een enorme impact op de wereldwijde aidsbestrijding. Geen vervoer naar de kliniek, een gebrek aan hiv-medicijnen, gezondheidswerkers die gezinnen niet langer kunnen bezoeken en geen eten doordat inkomsten voor veel mensen wegvallen. Dit terwijl goede voeding essentieel is voor de werking van hiv-remmers. Met het Amsterdam Ontbijt steunen wij twee noodacties van Aidsfonds:

Een liefdevolle en gezonde toekomst voor kinderen met hiv

Met de opbrengst van het Amsterdam Ontbijt kunnen de lokale helden van Aidsfonds en Orange Babies ook in tijden van corona levensreddende zorg bieden. Want nog steeds leven wereldwijd 1.8 miljoen kinderen jonger dan 14 jaar met hiv. Bijna de helft van deze kinderen krijgen geen medicijnen om in leven te blijven. Hierdoor overlijden er elke dag 260 kinderen aan de gevolgen van hiv.  Aidsfonds en Orange Babies werken samen om de kinderen, die vaak in afgelegen gebieden wonen, een gezonde toekomst te geven.

Ongelijkheid en uitsluiting

In Zimbabwe hebben veel lhbt-ers te maken met stigma en discriminatie waardoor het moeilijk is toegang te krijgen tot welke vorm van zorg dan ook. Door de lockdown maatregelen kunnen velen niet werken, waardoor er geen geld is voor voedsel en verslechtert de toegang tot hiv-medicatie. Lokale hulpverleners zorgen ervoor dat tijdens de coronacrisis psycho-sociale hulp wordt geboden. Maar ook directe hulp als voedsel en vervoer naar de kliniek voor hiv-zorg.

Amsterdam ontbijt 2021

Amsterdam ontbijt 2020

Supporters en partners