HET AMSTERDAM DINER HAALT 1,2 MILJOEN EURO OP IN DE STRIJD TEGEN HIV EN AIDS

Voorvechter van hiv-onderzoek Joep Lange ontvangt de Amsterdam Dinner Award.

Bekendmaking opbrengst van Het Amsterdam Diner 2024

Tijdens Het Amsterdam Diner 2024 genoten gisteren ruim 1000 genodigden van een spectaculaire avond. Onder hen bevonden zich gasten uit binnen- en buitenland, waaronder bekenden uit de kunst- en mediawereld, prominente politici, hiv-wetenschappers, leden van het Koninklijk Huis en de top van de Nederlandse zakenwereld. In lijn met het vooruitkijkende thema ‘Face the Future’ werden dit jaar nieuwe samenwerkingen aangekondigd met LINDA., LINDA. Meiden, Anna Nooshin en MediaLane. Hiermee werd een vernieuwende energie naar Het Amsterdam Diner gebracht, dat al 33 jaar bekendstaat als het grootste en meest prestigieuze benefietgala van Nederland. De 30ste editie van Het Amsterdam Diner heeft €1.200.000 opgehaald. Deze indrukwekkende opbrengst gaat dit jaar naar bestrijding van hiv-stigma onder jongeren – de stemmen van de toekomst.

 

“Wat ooit in 1992 op de Dam gestart is door een groep gepassioneerde hoteliers, is inmiddels uitgegroeid tot het langstlopende, grootste en meest prestigieuze gala van Nederland. Ik voel me meer dan vereerd om als voorzitter vanavond opnieuw voor u te mogen staan en wil de bijna 200 vrijwilligers, tientallen crewleden en ons eigen Amsterdam Dinner Foundation team graag bedanken. Zonder jullie was deze avond niet tot stand gekomen. (…) Vanavond strijden we samen voor een generatie jongeren die moet kunnen opgroeien zonder angst voor hiv of aids. Een generatie jongeren die niet bang hoeft te zijn voor stigma, vernedering en uitsluiting vanwege hun ziekte. Een generatie jongeren die vrij is om zonder angst lief te hebben.”– aldus bestuursvoorzitter Roel Veltmeijer tijdens zijn openingsspeech. 

Amsterdam Dinner Award
Tijdens Het Amsterdam Diner namen Martha en Max, dochter en zoon van wijlen professor Joep Lange, namens hem de Amsterdam Dinner Award in ontvangst. Als pionier in de strijd tegen hiv en aids heeft hij decennialang baanbrekend onderzoek verricht om het virus te bestrijden en wereldwijde toegang tot kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg te bevorderen. Ter erkenning en ter ere van Joep’s oeuvre en onschatbare bijdrage aan de gezondheidszorg, werd de Amsterdam Dinner Award in 2024 aan hem opgedragen, exact 10 jaar na zijn tragische overlijden.

 

 

Prinses Mabel overhandigde de award aan Joep’s dochter Martha en zoon Max. Een ontroerend moment waarop Hare Koninklijke Hoogheid een persoonlijk verhaal deelde over het vieren van de mensen die er niet meer zijn. Zo nodigde ze aan het einde van haar toespraak de volledige zaal uit om het glas te heffen en te drinken op Joep, op alle verloren dierbaren, op een wereld zonder aids én op het leven. 

 

De Amsterdam Dinner Award 2024 uitgereikt aan Joep de Lange door Prinses Mabel tijdens het Amsterdam Diner 2024

Spectaculair programma
De avond, gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg en Splinter Chabot, bracht een aaneenschakeling van sensationele optredens met een line-up van gerenommeerde topartiesten. Één van de meest bijzondere momenten van de avond was de indrukwekkende spoken word act van Zaïre Krieger, waarin moedige jongeren en ouders het podium met haar deelden om in de spotlight hun persoonlijke verhalen over hiv-stigma te delen. Zaïre verweefde deze verhalen tot een krachtig geheel dat de ruim 1000 gasten diep raakte en het belang van het thema ‘Face the Future’ benadrukte. Dit thema werd nogmaals doeltreffend belicht tijdens de toespraak van Liesje Schreinemacher, Minister van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking.

De avond kende hiernaast muzikale optredens van onder andere April Darby, Jamai Loman, Kriss Kross Amsterdam en meer. De hoofdact werd verzorgd door Davina Michelle, bekend van haar deelname aan het programma Beste Zangers en haar nummer 1-hit ‘Duurt Te Lang’. Tijdens Het Amsterdam Diner zette ze een onvergetelijke show neer die de avond naar een hoger niveau tilde. 

 

Opbrengsten voor aidsvrije wereld
Tijdens de avond konden de aanwezigen in de zaal een bod uitbrengen op verschillende veilingitems, wat dit jaar uitkwam op een indrukwekkende totale opbrengst van €1.200.000. De opbrengst van Het Amsterdam Diner 2024 ondersteunt jongere generaties die lijden onder stigma en schaamte rondom hiv en aids, wat negatieve fysieke en mentale gevolgen heeft. Zo gaan de opbrengsten dit jaar naar projecten in Nederland, Indonesië, Oeganda en Kenia, die allemaal gericht zijn op het versterken van de capaciteiten en het verbeteren van de hiv-zorg voor jongeren. 

 

33 jaar Het Amsterdam Diner
Een wereld zonder aids is mogelijk. Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992 toen de hivpandemie Nederland volop raakte. Sinds die tijd heeft het zich bewezen als één van de meest gewaardeerde en impactvolle benefietdiners van Nederland. In de loop der jaren kwamen miljoenen opgehaalde euro’s wereldwijd ten goede aan meer dan 50 projecten in diverse werelddelen, waardoor duizenden mensen levensreddende hiv-medicijnen hebben ontvangen. Naast deze projecten introduceert Het Amsterdam Diner jaarlijks ook een andere missie om zich in te zetten voor een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn. Voor deze 30ste editie werden 10 queer vluchtelingen uit verschillende landen uitgenodigd om deze onvergetelijke avond bij te wonen. Zo blijft Nederlands grootste benefiet gala het platform om het leven te vieren, opdat anderen kunnen leven. Dit alles dankzij de donaties en de inzet van ruim 200 vrijwilligers. 

 

Het Amsterdam Diner 2024

Op de rode loper
Onderstaande gasten gaven acte de presence op de rode loper:

 

Prinses Mabel van Oranje-Nassau, Linda de Mol, Anna Nooshin, Davina Michelle, Diva Mayday, Olcay Gulsen, Loiza Lamers, Bastiaan Woudt, Philippe Vogelenzang, Splinter Chabot, Marlijn Weerdenburg, Albert verlinde, Angela Groothuizen, Astrid Joosten, Cherry-Ann Person, Femmetje de Wind, Fiona Hering, Gordon Heuckeroth, Gunay Uslu, Harry Mens, Jamai Loman, Johnny de Mol, Karin Swerink, Koen Pieter van Dijk, Lieke van Lexmond, Minister Liesje Schreinemacher, Lucille Werner, Maria Tailor, Mark Harbers, Onno Hoes, Oscar Hammerstein, Patrick Kluivert, Peter van der Vorst, Rick Nieman, Rossana Kluivert, Sacha de Boer, Suze Mens, Tamara Elbaz, Touria Meliani, Winonah de Jong.

Linda de Mol en Roel Veltmeijer op de rode loper van Het Amsterdam Diner 2024

Supporters en partners