Banner met gekleurde hiv lintjes en een paarse achtergrond

HET AMSTERDAM DINER 2023: AANDACHT VOOR VROUWEN EN MEISJES MET HIV

Het Amsterdam Diner rolt 10 juni de blauwe loper uit om het verschil te maken

 

Het grootste en meest prestigieuze benefietgala van Nederland dat zich inzet voor een aids-vrije wereld, zamelt dit jaar geld in voor vrouwen en meisjes met hiv. Zoals elke editie van het Amsterdam Diner, wat ook wel te boek staat als het Met Gala van de Lage Landen, is er een avondvullend programma van wereldformaat voor ruim 1100 gasten.

Bovenaanzicht van de Black Box in AFAS Live op het Amsterdam Diner in 2022

Aidsepidemie raak vrouwen harder

De statistieken van de laatste jaren laten zien dat de aidsepidemie wereldwijd vrouwen en meisjes harder raakt dan mannen. Jonge moeders met hiv die niet weten hoe zij hun ongeboren kinderen kunnen beschermen. Meisjes die seksueel misbruikt worden en vrouwen die genoodzaakt zijn hun lichaam aan te bieden in ruil voor voedsel. Dit allemaal maakt vrouwen extra kwetsbaar voor hiv.

 

 

Prinses Mabel met een microfoon tijdens het Amsterdam Diner Humberto Tan op het podium die de award in ontvangst neemt

Prinses Mabel op het podium, Humberto Tan neemt de Amsterdam Dinner award in ontvangst

 

1,27 miljoen

Vorig jaar, tijdens een uitverkocht pareljubileum van het Amsterdam Diner, werd een recordbedrag van 1,27 miljoen euro opgehaald en werden miljoenen mensen bereikt, waardoor het bewustzijn voor de hiv- en aidsproblematiek enorm toenam. Op zaterdag 10 juni haalt de top van het Nederlandse bedrijfsleven, politici, BN’ers, kunstenaars, ontwerpers, modeontwerpers en activisten, wederom alles uit de kast om een aidsvrije wereld een stap dichterbij te brengen.

 

‘Jaarlijks sterven er 650.000 mensen aan de gevolgen van aids, dit is onnodig, want er zijn effectieve hiv-behandelingen. Nog steeds hebben 10 miljoen mensen geen toegang tot levensreddende medicijnen. Dit is het gevolg van een gebrek aan toegang tot zorg en het stigma dat nog steeds heerst rondom hiv. Het Amsterdam Diner is er voor die mensen. No matter where you live, no matter who you love’, benadrukt Brandon O’Dell, directeur Amsterdam Dinner Foundation.

 

Steun en aandacht voor vrouwen en meisjes met hiv

Aids is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tot 49 jaar. Zwangere vrouwen verdienen speciale aandacht. 20% van de zwangere vrouwen met hiv in de wereld heeft geen toegang tot medicijnen, hierdoor is de kans groter dat hun baby geboren wordt met hiv. Als dat kind niet direct levensreddende medicijnen krijgt, dan sterft dit kind in de helft van de gevallen voor zijn tweede levensjaar.

 

Ook in Nederland zijn vrouwen met hiv een vergeten groep. 20% van de mensen in Nederland die leven met hiv zijn vrouw. 62% van de vrouwen met een nieuwe hivdiagnose komt veel te laat in beeld bij de zorg.

 

Duncan Laurence achter een piano en microfoon

Optredens van Duncan Laurence en Envy Peru

 

Welke projecten steunt het Amsterdam Diner dit jaar?

Het Amsterdam Diner maakt het verschil door financieel bij te dragen en bewustzijn te creëren. Dit jaar steunt de het Amsterdam Dinner Foundation projecten die zich inzetten voor vrouwen en meisjes wereldwijd.

 

  • ‘Kids to Care’ (Mozambique) Hier gaan nationale organisaties op zoek naar zwangere vrouwen en kinderen met hiv. Mensen worden getest op plaatsen waar de toegang tot zorg slecht is en er wordt gezorgd dat moeders en kinderen toegang krijgen tot levensreddende medicijnen.

  • ‘Nederland naar Nul’ (Nederland) Steun wordt ook hier in Nederland verleend. In ons land streven we naar 0 nieuwe hiv infecties voor 2027, en Nederland heeft kans om dit als eerste land ter wereld te bereiken. Er moet echter nog wel wat gebeuren om het doel van 0 nieuwe infecties te halen. Om dit te bereiken moet er flink geïnvesteerd worden in innovatieve strategieën, dit kan door mensen die nog niet weten dat ze hiv hebben eerder te vinden en door op de juiste manier te communiceren over hiv. Van de nieuwe infecties in 2021 betrof het in 18% van de gevallen een vrouw. Hiervan komt 62% veel te laat in beeld bij de zorg. Zij worden vaak pas op het moment dat ze ernstige klachten hebben opgenomen. Om vrouwen met hiv, die nog niet op de hoogte zijn van hun status en vrouwen die risico lopen om een hiv-infectie te krijgen, beter te bereiken, is meer concrete informatie nodig op basis waarvan een andere aanpak kan worden ontwikkeld. Hiernaast dient er ingezet te worden op meer ondersteuning van vrouwen met hiv in Nederland. Hiervoor zijn beter inzicht, meer data en innovatieve communicatiemiddelen over vrouwen met hiv nodig.

 

Over het Amsterdam Diner

Een wereld zonder aids is mogelijk. Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992 toen de hiv-epidemie Nederland volop raakte. Sinds die tijd heeft het zich bewezen als één van de meest gewaardeerde en impactvolle benefietdiners ter wereld. In de loop der jaren kwamen miljoenen opgehaalde euro’s wereldwijd ten goede aan meer dan 50 projecten waardoor duizenden mensen levensreddende medicijnen hebben ontvangen. Nederlands grootste fundraiser, Het Amsterdam Diner, blijft het platform om samen te komen en het leven te vieren, zodat anderen kunnen leven. Dit alles mede dankzij ruim 250 geweldige vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten in de bediening en opbouw.

Supporters en partners